Home | Wegwijzer | Stork
Stichting SOS (Save Our Stork) officieel opgericht
Het stichtingsbestuur bestaat uit Gert-jan Harmsen/ex-HBT, Theo Pondaag/ex-KPM, Rob Arends/ex-Nedlloyd, Ben Rodenburg/ex-KRL, Cor Homans/wtb.Ir.(stage KNSM).
Stichting krijgt Stork-gigant gratis van rederij maandag 18 januari 2010 | 20:16
HENGELO
Ze kunnen de enorme scheepsdiesel van Stork over twee jaar komen ophalen uit Brazilië. De mensen van stichting SOS HOTLO hebben al een prominente Hengelose locatie in gedachten:
het Industrieplein, bij het station. Daar moet de elf meter hoge en dertien meter lange machine, die begin jaren zestig door Stork werd gebouwd, weer gaan stampen.
Het is een club van oud-machinisten, die met de mammoetmachine hebben gevaren en die vinden dat het laatste nog werkende exemplaar een plaats moet krijgen bij zijn geboorteplek,
als imposante herinnering aan de industriële historie van de stad.
De laatste HOTLO drijft het drillschip Noble Roger Eason aan, eigendom van de Amerikaanse rederij Noble. Dit schip kwam in 1963 in de vaart als de Schouwen en werd in 1976 omgebouwd tot de Neddrill 2.
De scheepsdiesel is altijd trouw blijven doorstampen, maar nu komt het eind in zicht: in 2012 gaat de Stork-gigant eruit. Dat gebeurt op een Braziliaanse werf.
De Nederlanders mogen hem daar komen halen. Dat kost ze niets.
De groep heeft inmiddels contacten gelegd met bedrijven die gespecialiseerd zijn in zware transporten, om als sponsor de motor naar Nederland over te brengen.
Woordvoerder Cor Homans uit Hengelo hoopt dat zich meer bedrijven, instanties en belangstellenden zullen melden om mee te doen met het grote HOTLO-project.
„We zijn bezig met actieplannen”, zegt Homans.
In Hengelo moet de machine weer compleet en bedrijfsklaar worden opgebouwd. Ook de schroef van 4,5 meter komt mee. Wellicht kan de motor een rol spelen bij onderwijsdoeleinden, aldus Homans.
Het voorlopige plan is de motor een mooie behuizing te geven met veel glaswanden.
De stichting heeft een grote voorkeur voor een plek op het Industrieplein, dat een ingrijpende facelift gaat krijgen. Deze krant zal regelmatig verslag doen van de inspanningen
en de vorderingen om de Stork-machine naar Hengelo te krijgen. Ook komt de website van de stichting binnenkort in de lucht.
Bij de foto:
De mannen die de Stork-scheepsdiesel gaan halen, bij het schaalmodel van de HOTLO in Techniekmuseum HEIM. V.l.n.r. Gert-jan Harmsen, Theo Pondaag, Rob Arends (zittend),
Ben Rodenburg (daarachter) en Cor Homans
Artikel uit de 'Twentsche Courant Tubantia' van 16-01-2010:

Artikel uit de 'Twentsche Courant Tubantia' van 21-01-2010:

Artikel uit de 'Twentsche Courant Tubantia' van 30-01-2010:
