Home | Wegwijzer | Vaartijd

Straat Clement

Straat Clement
Roep letters PHTX
Werf Flensburger Schiffsbau Gesellschaft Flensburg
Bouwnummer 578
Afmetingen L x B x H 138.58 x 18.86 x 10.90
7.453b, 5.224n, 9.982d
Passagiers 12
Motor 2 tew 6 cil B&W - Friedrich Krupp 740 x 1600
Vermogen 7200 rpk
Snelheid 16 kn
te water gelaten 28 juli 1959
Geschiedenis juni 1971 te Yokohama verlengd
okt 1973: Asian Express
nov 1974: Straat Clement
1978: Nedlloyd Clement
apr 1979: Capitaine Cook
aug 1984: Gesloopt te Dalian China

Augustus 1970 is het zover!
Na het behalen van diploma BM in Vlissingen ga ik varen voor de KJCPL. Aanvankelijk als leerling naar Tjinegara, maar dat wordt vlak voor vertrek veranderd in d.d. 5e wtk op de Straat Clement.
Ik vlieg met een DC8 naar Singapore, waar ik eerst een paar dagen in het Connell House wordt ondergebracht omdat het schip nog niet binnen is.

   

Dat is een heel indrukwekkende ervaring, alleen zover weg en de tropen voelt als een andere planeet. Het voelt trouwens wel meteen goed. Hoe kan het ook anders met een Tiger biertje naast het zwembad.

Singapore is voor de nederlanders van de RIL een echte thuishaven. Hier wordt veel geld uitgegeven op Change Alley of in de vele gezellige kroegjes. Op de volgende foto's is te zien hoe het er in de 70er jaren uitzag, met de ingang van Change Alley, een echt straatje van alles en hoe het er van binnen uit zag. Op de kaart en de overzichtsfoto is duidelijk te zien waar het een en ander was, niet ver van elkaar en je kon kruipend terug naar de Clifford pier om weer naar boord te gaan.

       

Dan is het echt zover: Straat Clement is aangekomen en ik word met de Margriet ( het maatschappij bootje in Singapore) naar het schip gebracht dat op de rede voor anker licht.
Het schip vaart op de INDIAS, dat is de lijn tussen India en Australië. De volgende havens worden aangedaan:
India: Bombay en Cochin, Ceylon (Sri Lanka): Colombo en Trincomalee, Malaysia: Penang en Port Swettenham (later Port Klang), Singapore, Australia: Brisbane, Sydney en Melbourne

   
Kapitein J.H. van Dijk
1e stuurman
2e stuurman
3e stuurman
4e stuurman
Radio Officier
Hoofd Wtk van Miltenburg
2e Wtk
3e Wtk D.W. Bras
4e Wtk W. Uiterwijk (Willem)
5e Wtk R.J. Bersma
ll Wtk

Ik heb maar even op de Straat Clement gezeten en weet niet veel namen meer uit die tijd.

     

We vertrekken eerst richting Ceylon en India. Hier ligt Straat Clement langs de kade in Colombo. Op de rechter foto vertrekken we uit Colombo

   

Ik loop wacht met 3e wtk Willem Bras (rechts op de foto) en na vertrek drinken we een biertje aan dek.
Op weg naar Australië krijgen we zwaar weer en gelukkig blijk ik geen last van zeeziekte te hebben (en later nooit gehad ook).
Het is zaterdag en dus eten we Erwtensoep met worst (tropen of niet!). De slinger rand om de tafels gaan omhoog en de borden worden half vol geschept. Toch blijft het een gevecht om de maaltijd naar binnen te krijgen zonder te morsen. Snel een hap nemen als de soep jouw kant op komt.

     

Een dag later is alles weer voorbij en krijgen we de Great Barrier in zicht. Een prachtig Koraal eilanden gebied waar we doorheen gaan. Regelmatig moeten er scherpe bochten worden gemaakt en is het lastig navigeren.
Het hoogtepunt is het passeren van de vuurtoren. Een gezinslid van de vuurtoren wachter is eens door een KJCPL schip hier vandaan mee genomen naar een ziekenhuis in Brisbane. Sindsdien staat er altijd iemand te zwaaien als er een KJCPL schip passeert. Er wordt ook luid getoeterd.

 

Dan komen we aan in Australië waar we Sydney als eerste haven aandoen. Het Opera House is hier nog in aanbouw. Een indrukwekkend schouwspel.
Hier krijg ik te horen dat ik ben overgeplaatst naar de Straat Banka. Dat betekende vliegen naar Singapore.

Ga Verder